Etnografisch museum Zagreb

# Etnografisch museum Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Commentaar of Upgrade this article, schrijf een nieuwe. Registratie is niet vereist

Etnografisch museum Zagreb



Het etnografisch museum Zagreb is een gespecialiseerd etnografisch museum. Dit museum - als instituut - werd opgericht in 1919 op initiatief van Solomon Berger. Hij was textielhandelaar en fabrieksarbeider, oorspronkelijk uit Slowakije. Solomon plaatste een van de eerste en grootste collecties volkskostuums en textiel in de bedrijven van het museum. Het etnografisch museum heeft vandaag ongeveer 80.000 objecten.

De objecten die we op ons terrein tentoonstellen, komen voornamelijk uit het gebied van etnografisch erfgoed van Kroatië en worden gepresenteerd in twee hoofdonderwerpen:

Kroatische volkskostuums en geselecteerde volkskunst en handwerkartikelen

Basistakken van economie en folk handwerk

Het museum is gevestigd in het Art Nouveau-gebouw van het voormalige Crafts House, dat werd gebouwd in 1903, aan het Mažuranić-plein in Zagreb. Tussen 1919 en 1933 was de wetenschappelijk directeur van het museum professor Vladimir Tkalcic. Gedurende deze periode publiceerde hij (Vladimir Tkalcic) een reeks studies over de kunst van Kroatische boeren, met name over de klederdracht van het Zagreb-gebergte en over het kantwerk van Kroatië.

Museumcollecties:

Afdeling niet-Europese culturen

Verzameling van volkskostuums van het Kroatische deel van de regio Dinaric

Verzameling van volkskostuums van het Adriatische gebied

Verzameling klederdrachten uit de Pannonische regio

Traditionele sieradencollectie

Textielcollecties

Muziekinstrumenten collectie

Aardewerk- en basketbalcollectie

Een verzameling kleine versierde objecten gemaakt van hout en karper courgettes

Home inventaris collectie

Verzameling van traditionele economie

Een verzameling objecten met betrekking tot gebruiken en overtuigingen

De permanente tentoonstelling van het museum:

De eerste verdieping (permanent tentoongesteld) toont items - klederdracht uit Kroatië - daterend uit de late 19e en vroege 20e eeuw.

Deze tentoonstelling is ruimtelijk en cultureel verdeeld in drie etnografische gebieden:

Pannonian

Dinara

Adriatisch

De blootgestelde kostuums, evenals de delen van de kostuums, illustreren duidelijk de verscheidenheid aan textielhandwerk in het gebied. Natuurlijk, om te benadrukken, werd alle basiskleding gemaakt door huishoudelijke "workshops", dat wil zeggen binnen het huishoudelijk handwerk van onafhankelijke landelijke huishoudens.

Onder de exposities kunnen we vooral wijzen op de pittoreske kostuums van de noordelijke omgeving van Zagreb. Er zijn ook rijke linnen damesweefsels in het kostuum van de Kroatische Posavina. De rijkdom aan details zal u verrassen met Slavonische heren- en dameskostuums versierd met goud. We moeten ook het kostuum van de bruid uit Vrlika vermelden die een groot gordijn draagt versierd met munten als een teken van bruidsschat. Er zijn ook linnen hemden en hoofddeksels van Pag.

Bezoek de gebouwen van ons museum om uit de eerste hand getuige te zijn van de details van lokale ambachtslieden en andere handwerkslieden in het gebied.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala