Kathedraal van St. Duje in Split - Wat te bezoeken in Split Kroatië

# Kathedraal van St. Duje in Split - Wat te bezoeken in Split Kroatië

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Commentaar of Upgrade this article, schrijf een nieuwe. Registratie is niet vereist
artikel
Position
Split
17.08.2017. 08:49 dodajeIvan

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Split is zeker de kathedraal van St. Duje. Ze zeggen dat dit de oudste kathedraal ter wereld is, dus we zullen proberen het zo goed mogelijk te beschrijven.
De kathedraal van Split is gewijd aan de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria. Het staat bekend als de kathedraal van St. Dujma en Sv. Duje. De Split-kathedraal bevindt zich in het paleiscomplex van de Diocletianus, de Peristyle, en was oorspronkelijk het keizerlijke mausoleum. Het eerste gebouw werd gebouwd aan het begin van de 4e eeuw en later gerenoveerd in de kathedraal. Er wordt aangenomen dat deze kathedraal de oudste kathedraal ter wereld is.

De kathedraal is helemaal niet bedacht. Het doel van de huidige kathedraal, die werd gebouwd in de 4e eeuw bevond zich het mausoleum van de Romeinse keizer Diocletianus. Aan de vooravond van de dood van de keizer, het Edict van Milaan in 313, werden christenen gezien de vrijheid van godsdienst, maar ze zijn in Salona. Salon op dat moment was het administratieve centrum van de provincie Dalmatië, waar ze een basiliek gebouwd op de graven van de christelijke martelaren die de zetel van bedevaarten en de cultus van heiligen zijn geworden. In de 7e eeuw, crashten Avars en Slavs Salon. De overlevende bewoners vluchtten naar de eilanden, waar, na een bepaalde tijd, een aantal van hen aan land kwam en nam zijn intrek in een verlaten keizerlijk paleis. Na verloop van tijd, de keizerlijke mausoleum in een christelijke kerk, verwijderd heidense idolen en sarcofaag waarin de auto rustte. Van de verwoeste basilieken in Salona, ​​werden de beenderen van de heilige martelaren die Diocletianus liet executeren verzonden: Dujma, de eerste bisschop van Salona, ​​en Anastasia, de arbeiders, die werden neergelegd in het mausoleum van de keizer gewijd aan de metropoliskerk.Vandaag hebben we verslagen geschreven - overgave bewaard in de Split Chronicle van Thomas Archdeacon uit de 13e eeuw, waarin hij schreef dat de eerste aartsbisschop van Split Ivan Ravenjanin was in de 7e eeuw. Ivan Ravenjanin organiseerde en monteerde de Split Kerk.

Erkenning van de kathedraal in SplitWe herkennen de kathedraal van Split aan de houten deur die de huisvrouw Andrija Buvina in 1214 maakte. Hij sneed 28 scènes van Jezus 'leven in notenhout. De deuren zijn goed bewaard gebleven, behalve de onderste ledematen die door voorbijgangers zijn beschadigd. Buvina is een toegangspoort tot zeldzaamheden in het Europese kunsterfgoed, vooral omdat de bronzen romaanse deuren veel groter zijn dan de houten deuren uit dezelfde periode.

Er wordt verondersteld dat de klokkentoren van de kathedraal werd gebouwd in de 13e eeuw. Die theorie gaat hand in hand met een aantal historische gegevens, met name de 1257e verjaardag van de vermelding van Kolafis (Golubica), de weduwe van Split Prins Ivan Krcka, als donor van een klokkentoren. De plaatselijke traditie gaf haar de eer en verhoogde de preekstoel in de kathedraal.

De oudste wereldkathedraal bevindt zich in SplitAls we in Kroaten over het christendom schrijven of praten, is er op zijn minst een ironie. Velen weten dat niet, dus laten we het uitleggen. Namelijk, het feit dat de kathedraal van Split en de oudste kathedraal ter wereld zeer interessant zijn. Het zou niet zo vreemd zijn geweest dat deze kathedraal niet in het paleis van Diocletianus ligt, dus in het paleis van de keizer, die ooit een van de meest vervolgende christenen was.

Rijk historisch en cultureel erfgoedDe kathedraal van Split werd in de vierde eeuw gebouwd als het mausoleum van de Romeinse keizer Diocletianus. De kathedraal van St Duje staat bekend om zijn houten deur, die in 1214 werd gemaakt door de homemaat van Andrija Buvina. In de krans van vierentwintig verhalen over het leven van Jezus, De deuren zijn zeer goed bewaard gebleven, behalve het onderste deel dat in de loop van de tijd is beschadigd door passanten die door de deur zijn gegaan. De deurbellen zijn zeldzaamheden in het Europese kunsterfgoed, aangezien de zeldzame deuren van hout zijn en tot op heden zijn bewaard. De kathedraal is ook herkenbaar aan de hoge en mooie klokkentoren, een combinatie van romaanse en gotische architectuur, waarvan de bouw begon in de 13e eeuw.Bijzonder interessant zijn twee medaillons met linten, waar archeologen en de Split-traditie portretten herkennen van keizer Diocletianus en zijn vrouw Priscilla. Interessant is dat de constructie van de koepel metselwerk is door de bakstenen rangschikking van de stenen in de onderste en cirkelvormige opstelling in het bovenste derde deel. De koepel scheen met een glinsterende mozaïek en die in Vestibulu.Lijevo od ulaza u katedralu nalazi se šesterostrana propovjedaonica iz 13. stoljeća. Sagrađena je od skupocjenog zelenog porfira, nekoć pozlaćenog u cijelosti. Desni bočni oltar bio je posvećen salonitanskom biskupu i mučeniku Svetom Dujmu.Vooral een prachtig centraal reliëf op de sarcofaag met de afbeelding van de zegening van Christus. Het werk van deze kunstenaar, de beeldhouwer Dalmatinac, laat zien dat Christus steeds comfortabeler werd. Het hoofdaltaar werd ergens tussen 1685 en 1689 gebouwd. In het noorden is er een altaar gemaakt door de Venetiaanse beeldhouwer Morlaiter in 1767, waarin sinds 1770 de kracht van St. Duje van Bonin's altaar. Het belangrijkste werk in de barokke begrafenis van de kathedraal waren de houten bankbases die oorspronkelijk voor het hoofdaltaar stonden, zelfs uit de eerste helft van de 13e eeuw.

Interessante feiten over de kathedraal van SplitOnder het mausoleum in de kathedraal is een crypte gewijd aan St. Lucia, de maagd en de christelijke martelaar. In de huidige schatkist wordt de evangelist St. bewaard gehouden. Dujma uit de tweede helft van de zesde eeuw. Dit is het oudste manuscript geschreven op perkamenten bewaard op de bodem van Kroatië. Bezoekers van de kathedraal kunnen de historische details bekijken die teruggaan tot de tijd van de heerschappij van keizer Diocletianus.

Tot de schatkistwaarden behoren kostbare archiefdocumenten, middeleeuwse codes (Historia Salonitana), talloze relikwieën, altaar met zilveren altaar. Dujma uit de eerste helft van de 14e eeuw. Er is ook een doordacht tapijt, aardewerk en een wonderbaarlijk icoon van Onze-Lieve-Vrouw van de klokkentoren uit de kerk boven de ijzeren poort.

Naast de volledige rijkdom aan historische gegevens, cultureel erfgoed en het behoud van de Kathedraal van Split, zal een artikel gepubliceerd op het CNN-portaal zeker worden gepubliceerd, inclusief in het artikel "20 mooiste plekken van Kroatië" Duje. Een groot aantal toeristen bezoeken deze beroemde kerk elk jaar en bewonderen de kunstwerken en historische gebouwen rond de kathedraal zelf.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala